De Formule 1-kalender voor 2007, die dinsdag door de FIA is vrijgegeven, roept meer vraagtekens op dan dat er antwoord wordt gegeven op prangende vragen. Zo zijn er enkele onverklaarbare gaten op de kalender en is het nog onduidelijk welk circuit de Grand Prix van Duitsland zal organiseren.


Opvallend mag de afwezigheid van de Grand Prix van San Marino worden genoemd. Organisatoren hebben dit seizoen meermaals laten weten overtuigd te zijn van hun plek en ook de verbouwingen die het circuit zal ondergaan werden gezien als een investering in de toekomst van de Grand Prix. Het Portugese Estoril kwam in 1996/’97 overigens tegemoet aan een soortgelijke wens van Bernie Ecclestone, zonder dat de race het seizoen daarop op de kalender was te vinden.

Het is mogelijk dat Ecclestone via deze weg de druk op de organisatoren in Imola wil opvoeren. In het verleden werden vaak races onder voorbehoud op de concept-kalender geplaatst. Dit voorbehoud werd dan veroorzaakt door gesteggel met contracten of renovaties van de desbetreffende circuits. Gezien het feit dat er vier weken is ingeruimd tussen de races in Bahrein en Spanje is er genoeg ruimte om de tweede race in Italië alsnog doorgang te laten vinden. Bijvoorbeeld op 29 april.

Zoals altijd begint de Formule 1 het seizoen buiten Europa, met de zogeheten flyaway races. Dat zijn ook dit keer Australië (18 maart), Maleisië (8 april) en Bahrein (15 april). Melbourne krijgt de seizoensopener terug, dit seizoen werd de race nog verzet vanwege de Commonwealth Games die tegelijkertijd in dezelfde stad werden georganiseerd.

Opmerkelijk aan deze data is de pauze van drie weken na de Grand Prix van Australië. Logistiek gezien vooral, want de teams zijn dan ver van huis of ze moeten er voor kiezen om een extra intercontinentale vlucht te maken. Tenzij de ’Grand Prix van de Pacific’ op Suzuka, dat de Japanse Grand is kwijtgeraakt aan Toyota’s paradepaardje Mount Fuji, nog wordt ingepland op de kalender. Bronnen hebben ITV gemeld dat circuiteigenaar Honda hier best wat dollars voor neer wil tellen. En ook dat scenario zou Ecclestone niet slecht uitkomen…

De vraag is alleen of de teams dit op prijs stellen aangezien de renstallen in dat geval vijf weken lang van huis zijn. Er is nog een andere mogelijkheid: de Grand Prix van Australië valt samen met de mondiale zwemkampioenschappen in Melbourne. Vrees voor tegenvallende bezoekersaantallen bij de Grand Prix heeft men niet. Door de race toch een week naar voren te schuiven en het weekend daarop te linken aan een tweede Japanse Grand Prix in Suzuka is niet alleen het gat van een maand opgevuld, maar hebben de teams ook de mogelijkheid om tussen de tweede (in dat geval: Japan) en derde race (Maleisië) even terug te gaan naar Europa.

Enige kanttekening is dat het niet zeker is of de Duits georiënteerde teams hiermee instemmen. Juist Duitsland is haar tweede race, verreden onder de noemer Grand Prix van Europa, kwijtgeraakt. Dat is echter grotendeels te wijten aan de financiële problemen bij de promotors van beide Duitse Grand Prix’. Tevens is het nog onduidelijk op welk circuit de Grand Prix van Duitsland in 2007 wordt verreden. Waarschijnlijk op de Nürburgring, maar de berichten hierover zijn behoorlijk tegenstrijdig. Op de door de FIA uitgegeven kalender werden geen circuits genoemd, dus dat geeft ook geen uitsluitsel.

KVN