Aan het einde van seizoen 2006 legde Peter Windsor voor het eerst zijn plannen met USF1 voor aan Bernie Ecclestone. ,,Goed plan”, reageerde Ecclestone. ,,Voer het maar uit.” Zo gezegd, zo gedaan, vertelt een trotse Windsor nu.Teambaas Ken Anderson en sportief directeur Windsor hebben hun plannen voor hun team USF1 gepresenteerd op de Amerikaanse tv-zender SpeedTV. Ecclestone en FIA-voorzitter Max Mosley steunen hun initiatief.

Anderson en Windsor zijn van mening dat de economische recessie zelfs in hun voordeel kan werken. Het geld groeit het tweetal niet op de rug, maar dat hoeft ook niet, vinden ze. De recessie biedt hen juist voordelen.

,,We willen anders te werk gaan dan alle anders teams. Zouden we twee jaar eerder naar buiten zijn gekomen met onze plannen, dan zouden we door alle miljardairs zijn uitgelachen”, zegt Windsor. ,,Nu is er een recessie, en nu het tegenzit, luistert men ineens wel naar ons.”

Daar komt bij dat een nieuw team geen tientallen miljoenen meer hoeft te betalen aan entreegeld, zoals vroeger het geval was. ,,Vergeet de dagen van teambudgetten van honderden miljoenen euro’s en salarissen van tientallen miljoenen euro’s voor coureurs, zo gaan wij niet te werk”, vertelt Windsor, die voorspelt dat de Formule 1 grote veranderingen te wachten staat.

,,Binnen drie of vier jaar wordt de manier van werken binnen de sport compleet anders. Er gaat enorm veel veranderen en die veranderingen vormen voor ons een ongelooflijke kans”, voorziet hij. ,,De FIA is al ruim een halfjaar van elk detail van onze plannen op de hoogte. Ook de autosportbond weet dat de wijze waarop wij te werk gaan als voorbeeld dient voor hoe een Formule 1-team in de toekomst gerund moet worden.”

In 2010 moeten de plannen van Windsor en Anderson en daarmee USF1 een feit zijn.

KVN