De verdeling van het prijzengeld onder de verschillende constructeurs gaat mogelijk op de schop. Een idee van Bernie Ecclestone om het geld gelijk te verdelen, wordt bekeken door de FOTA. Verschillende teams blijken er wel oren naar te hebben.De Formula One Teams’ Association (FOTA) is druk bezig om allerlei zaken rond en in de Formule 1 te verbeteren. Eén van die zaken is het inperken van de hoge kosten. Om kleine teams daarin tegemoet te komen, zou er een eerlijker verdeling gemaakt kunnen worden van het prijzengeld.

Nu is het nog zo dat de geschatte 500 miljoen dollar commerciële gelden die Bernie Ecclestone binnenhaalt onder de teams verdeeld wordt op basis van hun positie in het constructeurskampioenschap. Hoe hoger je eindigt, hoe meer je opstrijkt.

Voor de minder vermogende teams zou het prettiger zijn als ieder een gelijk deel van dat bedrag krijgt. Bernie Ecclestone heeft dat daarom voorgesteld. De FOTA buigt zich er momenteel over.

Autosport weet te melden dat in elk geval vier teams positief tegenover het plan staan. Om het plan door te voeren moeten minstens zeven teams voor stemmen. De topteams zouden het idee kunnen proberen te blokkeren, omdat zij er financieel op achteruit gaan.

Dat zou een slechte zaak zijn, vindt Frank Williams. ,,Het probleem is dat de mensen die het meeste geld winnen – Ferrari en McLaren, de grote jongens – enorm veel geld hebben en dat kunnen uitgeven en uitgeven. Zij kunnen de beste mensen kopen, ze kunnen alles kopen, terwijl de kleine teams nooit een kans krijgen”, zegt hij tegen Autosport.

,,Als je de grote jongens toestaat om door te gaan met uitgeven, zal de andere helft van het veld nooit kunnen concurreren. Je vermorzelt er uiteindelijk de tweede helft mee.”

JK