Dave Richards, de baas van het veelgeplaagde Prodrive, onderzoekt de mogelijkheid om met sportwagenmerk Aston Martin te doen wat hem met zijn eigen onderneming niet lukte: met een eigen team deelnemen aan de Formule 1.Ruim een jaar geleden kondigde Dave Richards aan dat hij met zijn eigen team aan de start van het Formule 1-seizoen 2008 zou verschijnen. De nog altijd onopgeloste discussie over het gebruik van klantenchassis' (Prodrive wilde zijn auto's betrekken bij McLaren) dwong de Prodrive-directeur echter om zijn plannen op te schorten.

Ondertussen lijkt het erop dat Richards – voorheen teamchef van BAR – een nieuw plan heeft bedacht om alsnog zijn eigen team in de Formule 1 te kunnen brengen. Daarvoor heeft hij het Britse sportwagenmerk Aston Martin op het oog.

Richards heeft vorig jaar het meerderheidsaandeel van 56 procent in Prodrive, dat in handen was van de Engelse investeringsmaatschappij Apax, teruggekocht. Volgens het Engelse dagblad The Independent wil investeringsmaatschappij IDC uit Koeweit (voluit Kuwaiti Investment Dar Company) nu 40 procent van Richards' Prodrive-aandelen opkopen.

Daarmee wordt een interessante relatie verder verstevigd: zowel Prodrive als IDC bezitten al aandelen in Aston Martin, terwijl Prodrive verantwoordelijk is voor de raceauto's waarmee het Britse merk deelneemt aan de Sports Car Series en Le Mans.

Als de deal met IDC rond komt, heeft Richards volgens The Independent een gouden combinatie in handen: Koeweit is een van de weinige rijke emiraten in het Midden-Oosten die zich nog niet in de Formule 1 heeft ingekocht en Aston Martin heeft de bekendheid en het imago om niet te misstaan in de hoogste autosportklasse.

Richards heeft eerder al laten weten dat Aston Martin wat hem betreft 'binnen vijf jaar in de Formule 1 actief zou kunnen zijn'. Nu zijn Formule 1-avontuur met Prodrive definitief in de koelkast lijkt te zijn verdwenen, zou het niet verbazingwekkend zijn wanneer volgend jaar alsnog een twaalfde team op de grid staat met de naam van Engelands edelste sportwagenmerk op de flanken.

DP