In gesprek met Autosport heeft Kimi Räikkönen verklaard dat het geen verrassing voor hem is dat Lotus dit jaar vooraan meedoet, maar over zijn verdere toekomst bij het team wil hij desondanks nog niet uitweiden.

In gesprek met de Britse publicatie laat Räikkönen weten dat Lotus zich in zijn ogen ‘misschien niet op het niveau van Ferrari of McLaren bevindt, maar het wel gewoon een topteam is’.

“Qua aantal medewerkers lopen we misschien wat achter op die teams, maar ook Lotus is gewoon een grote renstal en net als vroeger heeft het team nog steeds de middelen en mogelijkheden om de snelste auto op de grid te construeren”, zo verwijst de Fin naar het succes dat het team in voorgaande jaren boekte onder de vlag van eerst Benetton en daarna Renault.

“Er is hier ook nog immer genoeg kennis en ambitie voorhanden om een competitieve auto te kunnen bouwen en iedereen op de fabriek werkt dan ook keihard om dat voor elkaar te krijgen”, weet Räikkönen bovendien.

Dat Lotus het vorig jaar, toen het nog wel als Renault racete, moeilijk had, heeft ook Räikkönen gezien, maar de Fin wijt dat volledig aan de (verkeerde) beslissing van het team om de auto van dat jaar van een revolutionair uitlaatsysteem te voorzien dat niet goed bleek te werken.

Voor Räikkönen speelde dat dan ook niet mee in zijn beslissing om ervoor te kiezen zijn comeback bij Lotus te maken. De wereldkampioen van 2007 – die overigens wel erkent dat je ‘altijd een gok neemt als je ervoor kiest een comeback te maken en er uiteraard geen garantie is dat je dan voor het juiste team kiest’ – staat dan ook nog altijd achter zijn keuze: “Ik heb het namelijk erg naar mijn zin bij dit team en ben erg gelukkig met hoe het dit jaar loopt.”

Ondanks zijn positivisme wil Räikkönen zich toch nog niet gelijk voor meerdere jaren aan het team commiteren, zo blijkt uit zijn volgende uitspraken. “Het is namelijk nog te vroeg om te zeggen wat er dan gaat gebeuren. We willen graag samen op deze voet doorgaan, maar je weet in de Formule 1 nooit van tevoren wat het volgende jaar je gaat brengen.”

“Tijdens de tweede helft van het jaar wil ik me daar echter ook nog niet mee bezighouden. Ik wil me er gewoon op concentreren het jaar zo goed mogelijk af te sluiten en elke race weer het maximale eruit te halen”, aldus Räikkönen, van wie wordt gedacht dat hij weliswaar een doorlopend contract met Lotus heeft, maar dat hij dit door een aantal clausules niet per se hoeft te verlengen.