Silverstone was dit weekend het toneel voor de openingsraces van de Superleague Formula. Nederland was goed vertegenwoordigd, met drie coureurs en het team van PSV.

De startgrid voor de eerste wedstrijd van een Superleague Formula-weekend wordt bepaald op basis van de kwalificatie, die zaterdag is verreden. In de tweede race gaat het veld van start in de omgekeerde volgorde van de uitslag van de eerste race. De kwalificatie bestaat allereerst uit twee sessies waarbij uit iedere groep de beste vier doorgaan naar de kwartfinales.

Kwalificatie
Chris van der Drift en Robert Doornbos kwamen in de eerste sessie in actie, maar haalden de kwartfinales niet. “We hebben in de vrijdagtrainingen amper in droog weer kunnen rijden, we hadden geen idee waar we zouden staan”, zei rookie Van der Drift, die op Nieuw-Zeelandse licentie rijdt voor Olympiacos.

Doornbos, wel bekend met de klasse, had ernstige problemen aan zijn hoofd. “De auto loopt twintig kilometer per uur langzamer op het rechte stuk én de remmen werken niet goed.” Na onderzoek blijken de remmen verkeerd gemonteerd, waardoor de helft aan remkracht verloren ging. Het resulteerde in een zeventiende en laatste startplaats op de grid voor de Corinthians-coureur.

Yelmer Buurman eindigde namens AC Milan als vierde in de tweede sessie en mocht het in de kwartfinale rechtstreeks opnemen tegen Alvaro Parente, die uitkomt voor PC Porto. Buurman verloor het duel, maar verzekerde zich wel van de zevende startplaats. Max Wissel (FC Basel) claimde pole position nadat hij in de laatste ‘shoot-out’ een betere tijd reed dan Parente.

Race 1: Buurman schittert
Craig Dolby, rijdend voor Tottenham Hotspur, had de beste start door vanaf plaats vier binnen enkele bochten door te stoten naar de leiding in de wedstrijd. De Nederlanders kenden een wisselende openingsfase. Yelmer Buurman en Chris van der Drift vochten samen met Sevilla voor plaats zeven. Van der Drift was de enige rijder die op regenbanden was gestart en dat bleek een verkeerde gok. “Terwijl iedereen over de baan glibberde, had ik geen probleem”, zei Chris. “Maar de baan droogde veel te snel op, waardoor ik een extra pitstop moest maken.”

Ronde na ronde kwam Buurman meer op snelheid. Liggend op de vierde plaats opende hij de aanval op Alvaro Parente (FC Porto). Na de pitstops lag de Nederlander derde en hengelde de Brit Duncan Tappy binnen. Toen de rijder van Flamengo spinde, opende Buurman de jacht op Tottenham Hotspur. “Nadat ik Duncan Tappy had ingehaald, kon ik een gat slaan, maar Craig Dolby bleek te ver weg om nog wat te kunnen doen”, zei Buurman.

Robert Doornbos en PSV-rijder Narain Karthikeyan kenden een anonieme race. Doornbos: “De auto stuurde te veel naar links en niet goed naar rechts, hoewel ik dat na een jaartje oval wel gewend was. Hopelijk kunnen we nog wat stappen maken, want ik had getekend voor een winnend team.”
Karthikeyan verloor in de beginfase van de wedstrijd de controle over zijn bolide en spinde. De twaalfde plaats was zijn deel.

Race 2: Van der Drift pakt tweede plaats
De tweede wedstrijd stond in het teken van Chris van der Drift. De rijder voor Olympiacos pakte na de start de derde plaats in de wedstrijd, maar stond onder grote druk van Tristan Gommendy die voor Galatasaray uitkomt. De Fransman leek sneller, maar kwam niet voorbij aan de Nederlander. Sebastien Bourdais had de leiding in de wedstrijd stevig in handen en nadat James Walker van Liverpool spinde, schoof Van der Drift op naar de tweede plaats. Tijdens de pitstop van Bourdais ging er iets mis met één van de banden, waardoor de Fransman tijd verloor. Van der Drift voerde het veld aan, maar kreeg later Bourdais weer achter zich aan. De voormalig Formule 1-coureur was duidelijk sneller en nam de koppositie over. Van der Drift eindigde als tweede en behaalde daarmee net genoeg punten om door te mogen naar de superfinale.

Yelmer Buurman van AC Milan en Narain Karthikeyan van PSV kenden minder geluk. Buurman kreeg na de pitstop problemen met de koppeling, die hem uiteindelijk dwongen de strijd te staken. Karthikeyan zakte langzaam naar beneden in de tijdenlijst en eindigde uiteindelijk in de grindbak.

Robert Doornbos kende veel gevechten in het middenveld en was duidelijk in een betere stemming. “De auto is nog niet helemaal zoals ik het wil, maar daaraan kunnen we werken”, zei Doornbos. “Dit raceweekend wordt gezien als een testweekend, wat ook voor ons het geval is. Maar het vervelende is dat er wel punten worden verdeeld. We hebben nu gelukkig wel een idee waar we staan en dit is een basis voor Assen.”

Superfinale: 50.000 euro voor Van der Drift
Chris van der Drift was de enige Nederlandse vertegenwoordiger in de superfinale, de race waarin de zes beste deelnemers vijf ronden tegen elkaar racen. Aan het eind van de race wordt het prijzengeld verdeeld. Van der Drift startte als zesde, maar dankzij heldhaftige inhaalacties lag hij al snel derde. Deze positie wist hij te behouden en daardoor neemt hij 50.000 euro mee naar huis. “Ik had nog nooit een staande start gedaan, maar het ging best goed”, zei Van der Drift. “In de eerste ronde haalde ik drie coureurs in. De snelheid is duidelijk aanwezig en vanaf hier kan het alleen maar beter gaan. Ik kijk uit naar Assen!”

Op 15 en 16 mei vindt op het TT Circuit in Assen het tweede raceweekend in de Superleague Formula plaats. In totaal telt het kampioenschap dit jaar twaalf races, al zijn de locaties van de laatste twee races nog niet officieel bekendgemaakt.