Een deel van de teambazen heeft zich inmiddels uitgesproken tegen de optie om een alternatieve raceklasse te beginnen. In de discussie om een nieuw Concorde-verdrag op te zetten, wordt dit namelijk sterk overwogen.
Duitse kranten suggereerden afgelopen weekend dat met name McLaren en Honda de kartrekkers zijn in de pogingen een aparte raceklasse op te zetten zonder inmenging van de FIA. Zowel McLaren als Honda heeft dit inmiddels ontkend en hebben gezegd dat een aparte raceklasse hen geen realistisch idee lijkt. Het lijkt er sterk op dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone de dreiging als een wapen wil gebruiken in de strijd om de positie van FIA-voorzitter Max Mosley.

Ondanks het feit dat er inmiddels overal over de ontmoetingen tussen de teams en Ecclestone wordt gesproken, blijft Ron Dennis terughoudend over de werkelijke situatie: ,,Er wordt veel besproken tijdens ontmoetingen van teambazen en deze gesprekken zijn altijd geheim”, vertelt Dennis. ,,Veel zaken zijn dus ook besproken tijdens de gesprekken afgelopen weekend en ook deze gesprekken zijn dus geheim.”

Ondanks het verlangen om zaken stil te houden rond de gesprekken tussen Ecclestone en de teambazen, spreekt Dennis zich duidelijk uit over het feit dat hij niet geïnteresseerd is in een nieuwe aparte raceklasse: ,,Geloof ik, of gelooft McLaren, dat een aparte raceklasse tot de mogelijkheden behoort? Absoluut niet. Zoals we al eerder zeiden op onze website, kijken we uit naar een stabiele periode voor de Formule 1."

Veel andere teambazen scharen zich achter het standpunt van Dennis, die er op staat dat er alles aan gedaan moet worden om de FIA onderdeel uit te laten maken van het nieuwe Concorde-verdrag.

Autosport.com sprak met Ferrari-teambaas Stefano Domenicali. ,,Het enige dat ik er over kan zeggen is dat we de FIA zeker nodig hebben als regelorgaan voor het kampioenschap. Het is nu eenmaal de geschiedenis van Formule 1. Woorden brengen ons nergens. We moeten rustig blijven, hard werken en dat is het. Dit is zo'n moment waarop ik denk dat dat is wat moet gebeuren.”

Honda-directeur Nick Fry voegt daar aan toe: ,,We willen graag dat de FIA onderdeel uitmaakt van het geheel. Dat is altijd al het doel geweest. Het is echter een overeenkomst tussen drie partijen en we moeten dus afwachten welke kant het op gaat.”

Op de vraag of een alternatief kampioenschap tot de mogelijkheden behoort antwoordt Fry: ,,Ik denk niet dat dat de eerste optie is. We hebben de voorkeur met de FIA te werken als dat mogelijk is.”

MT