Eén van de uitkomsten van een overleg van de FOTA in Sjanghai is dat de teams de introductie van KERS liever een seizoen uitgesteld zien worden. Dit nieuws meldt [schuin}FORMULE 1 RaceReport{schuin]-medewerker Adam Cooper.In het onderhoud is onder meer de introductie van KERS ter sprake gekomen. Verschillende teams hebben problemen gekend met de ontwikkeling daarvan. Naar verluidt moet alleen BMW Sauber nog besluiten.

Wat de Duitse fabrikant beslist, hangt af van wat de hoge bazen in Beieren van het voorstel vinden. Teambaas Mario Theissen toonde zich eerder geen voorstander van uitstel. ,,Nieuwe technologie wordt niet goedkoper door het uit te stellen.”

De FOTA – een organisatie waarin alle teams zijn verenigd – vergaderde in Sjanghai om een document op te stellen dat dinsdag door Luca di Montezemolo (Ferrari) en John Howett (Toyota) voorgelegd kan worden aan Max Mosley.

De FIA en de FOTA gaan dan met elkaar rond de tafel zitten in een poging de toekomst van de sport in te kleuren. In aanloop naar dinsdag hebben de teams ook al met elkaar gediscussieerd. Daarover komen tegenstrijdige berichten naar buiten; er zijn suggesties dat er grote stappen zijn gezet en dat de teams, om hun eensgezindheid te onderstrepen, unaniem een brief hebben ondertekend.

Andere bronnen suggereren dat de plannen van de FOTA wat betreft de toekomstige motorformule dinsdag niet op de goedkeuring van Mosley en Bernie Ecclestone kunnen rekenen of zelfs al door hen afgeschoten zouden zijn.

Het plan van de FOTA zou behelzen om voor de seizoenen 2009 en 2010 klantenmotoren voor ongeveer tien miljoen euro ter beschikking te stellen. Dit betekent bijna een halvering ten opzichte van de huidige prijzen, die dicht in de buurt van twintig miljoen euro liggen. Mogelijk vindt de FIA een halvering van de prijs nog niet genoeg.

Hoewel er verder geen details bekend zijn, wordt er geopperd dat de plannen uitgaan van het terugschroeven van het aantal toeren per minuut (van 19.000 naar 18.500) en het verlengen van de levensduur van twee naar drie Grand Prix’.

AC/KVN