De wereldwijde expansiedrift van de Formule 1 is vooral gericht op het oosten van de kaart. Afrika is de komende vijf jaar nog niet aan de beurt, denkt Jean Todt.

Bernie Ecclestone boort overal ter wereld nieuwe markten aan. Van China tot Turkije en van India tot Rusland. Ook een race in Amerika wordt toegevoegd. Slechts voor Afrika is geen plaats op de Formule 1-kalender en FIA-voorzitter Todt denkt dat dit nog wel even zo blijft.

Ecclestone vertelde eerder dit jaar dat Afrika binnen nu en drie jaar een race kan organiseren, Todt denkt dat het continent meer geduld moet betrachten. “Op dit moment gaan er wel wat geruchten, maar niet meer dan dat”, aldus de Fransman tijdens een bezoek aan Kenia.

“Er tonen enkele Afrikaanse landen interesse in het huisvesten van een Grand Prix, maar op korte termijn – dan praat ik over de komende drie tot vijf jaar – zie ik het niet gebeuren”, vervolgt Todt, die Afrika wel geschikt acht voor bijvoorbeeld rally's.

“Afrika is bij uitstek geschikt voor de rallysport, bijvoorbeeld voor de WRC of zelfs Cross Country. We zijn met verschillende promotors in gesprek en hopen dat dit concrete plannen oplevert.”

De laatste Grand Prix in Afrika vond plaats in 1993 op het circuit van Kyalami in Zuid-Afrika.