Het is nog niet zeker of er in de toekomst nog in de Verenigde Staten, en in het bijzonder op de Indianapolis Motor Speedway, een Formule 1-race gehouden zal worden. Volgens Bernie Ecclestone is Amerika niet ‘essentieel’ in de Formule 1. Ondertussen wordt er door de betrokkenen bij de Indianapolis Motor Speedway (IMS) hard gewerkt om een verlenging van het contract te realiseren. Het originele contract liep af in 2006 en werd vervolgens met één jaar verlengd. IMS-voorzitter Joie Chitwood hoopt nu op een langetermijn contract. Chitwood verwacht dat er tijdens de aankomende Amerikaanse Grand Prix, die op 17 juni verreden zal worden, meer duidelijkheid komt over de toekomst van de race in Indianapolis.

,,Ik denk dat beide partijen snel duidelijkheid willen, zodat we de fans kunnen vertellen hoe de zaken ervoor staan”, vertelde Chitwood aan persbureau Associated Press. ,,Het is nu tijd om te praten over een langetermijn contract. We willen niet doorgaan met éénjarige contracten.”

Volgens Chitwoord zijn Ecclestone en IMS-eigenaar Tony George al met elkaar in gesprek over de toekomst van de Formule 1-race op de Indianapolis Motor Speedway. ,,Ik kan vertellen dat Bernie en Tony elkaar al telefonisch hebben gesproken en zij hopen de onderhandelingen deze week voort te zetten. Maar er zijn nog geen concrete beslissingen genomen”, aldus Chitwood.

Ondertussen liet Ecclestone weten een Amerikaanse Grand Prix niet als prioriteit te beschouwen. ,,Amerika is niet essentieel in de Formule 1”, vertelde de 76-jarige ‘Formule 1-baas’ aan het dagblad Daily Express. ,,Er zijn grotere markten in de wereld die Amerika zouden kunnen vervangen, zoals India. We hebben weinig sponsors uit de Verenigde Staten, geen Amerikaans team en slechts één rijder”, verklaarde Ecclestone.

Daarnaast kampt Ecclestone met een krappe Formule 1-kalender. Vanaf volgend jaar zullen Valencia en Singapore de kalender aanvullen, Abu Dhabi volgt een jaar later en in 2010 wordt ook Zuid-Korea toegevoegd. Bovendien is Suzuka bezig om terug te keren op de kalender als tweede Japanse Grand Prix, nu deze is verplaatst naar Fuji.

Overigens zijn de autofabrikanten het niet met Ecclestone eens over de importantie van de Amerikaanse Grand Prix. ,,Amerika is naast Duitsland de belangrijkste afzetmarkt voor Mercedes-Benz”, verklaarde Mercedes motorsport vice-voorzitter Norbert Haug. En ook BMW Motorsport-baas Mario Theissen vindt Amerika belangrijk. Theissen: ,,Wij verkopen meer auto’s in de Verenigde Staten dan in Duitsland. Voor ons is de Amerikaanse Grand Prix dan ook erg belangrijk.”

LP