Het is onduidelijk of de Maleisische Grand Prix na 2010 nog op de Formule 1-kalender staat, aldus de organisatie. De kosten zouden niet meer opwegen tegen de baten.Dit nieuws is des te opmerkelijker omdat Sepang ondertussen juist aast op een jaarlijkse Formule 1-test. Onlangs werd bevestigd dat de teams eind maart drie dagen hun tenten opslaan in het Aziatische land en het is de bedoeling hier een traditie van te maken. Ook is het circuit voornemens om de toch al niet misselijke faciliteiten te updaten.

De toekomstplannen van de Grand Prix worden met name bedreigd door de waardevermindering van de Maleisische munt, de Ringgit. Circuitvoorzitter Dato Mokhzani Tun Mahathir heeft op de Autosport International Show tekst en uitleg gegeven.

,,We onderhandelen met Bernie Ecclestone, maar dat is nogal een complexe zaak. We moeten een presentatie voorleggen aan de overheid voordat het licht op groen gaat, want zij moet uiteindelijk de rekening betalen.”

,,Daarin schuilt het probleem. Toen we het eens werden over het huidige contract was de Ringgit ongeveer twee keer zoveel waard als nu. En we mogen het kostenplaatje natuurlijk niet uit het oog verliezen. Punt is dat de investering steeds moeilijker te rechtvaardigen is omdat de sport hetzelfde is gebleven.”

Mahathir verwacht dat een beslissing snel genomen zal worden. Er wordt in ieder geval niet gewacht tot 2010, het jaar waarin het contract afloopt. ,,Dan kan het al te laat zijn. Het gonst van de geruchten dat allerlei landen een Formule 1-race willen organiseren, dus de FOM wil vast van ons weten wat de stand van zaken is”, aldus de Maleisiër.

KVN