De machtsstrijd in de Formule 1 bereikte afgelopen weekend in Canada een nieuw hoogte- dan wel dieptepunt tijdens de verschillende discussies die Bernie Ecclestone met de teambazen voerde. En nog altijd zijn de twee partijen het niet eens.De kennelijke onwil van Max Mosley om een nieuw Concorde-verdrag te sluiten leidde zelfs tot het dreigement van het opzetten van een nieuwe raceklasse, onder de vleugels van de FIA vandaan.

Ecclestone op zijn beurt vertelde de aanwezige pers dat het de schuld van de teams is dat er weinig vooruitgang wordt geboekt, maar geheel in lijn met de moeizame discussies die worden gevoerd zien de teams dat toch anders.

,,We hebben amper over het Concorde-verdrag gesproken omdat we ons hebben geconcentreerd op een commerciële overeenkomst die daar onderdeel vanuit moet maken”, zegt Ron Dennis in een reactie. ,,Niet iedereen is het altijd met elkaar eens, maar ik denk dat onze visies in grote lijnen overeen komen."

,,Ik denk niet dat de teams als schuldige kunnen worden aangewezen. Eerder andersom”, vervolgt de McLaren-teambaas, die zijn woorden ziet bevestigd door collega Mario Theissen. ,,We hebben drie uur rond de tafel gezeten en heb niet de indruk gekregen dat Bernie denkt dat we hem in de weg zitten. Hij vindt zichzelf ook niet in de weg staan. Daarom duurde het uiteindelijk drie uur!”

Theissen denkt dat het uiteindelijk wel goed komt. ,,Er werd dit keer op z'n minst uitgesproken dat we dat ook allemaal willen. Tot nu toe hebben we nog niet echt met één mond gesproken. Er is nog genoeg werk te doen, maar we komen er wel”, denkt de Duitser.

,,Ik hoop dat er bepaalde afspraken worden vastgelegd met betrekking tot de rol van de FIA en dat zij ook een partij zullen zijn. Maar voordat we onze afspraken aan de FIA kunnen voorleggen moeten we wel eerst afspraken maken. Het is duidelijk dat er een soort machtsstrijd is ontstaan. Mijn verwachting is dat het zeker nog een paar weken duurt voordat we weten welke richting we op gaan werken.”

Theissen reageert ook op berichten dat er eventueel een alternatieve klasse wordt opgestart: ,,Dat zie ik niet als eerste optie.”

AC/KVN