De Formule 1 landt in het land van de onbegrensde mogelijkheden voor de eerste van het laatste kwartet aan races. Het is aan Lewis Hamilton om ’the American dream’ na te jagen door zich vanuit een schier kansloze positie terug te knokken tot voorbij Nico Rosberg.

Alhoewel, kansloos. Zolang beide Mercedessen in competitie blijven, zal het het voor Lewis Hamilton heel lastig worden, maar één uitvalbeurt van Nico Rosberg kan de strijd alweer grotendeels gelijk trekken. De cijfers van de voorgaande vier edities van de Grand Prix spreken in het voordeel van de Brit. Drie keer kwam hij als eerste over de streep.

Het circuit wordt niet enkel door Lewis Hamilton, maar ook door velen van zijn concurrenten geroemd. Niet in de laatste plaats vanwege de vele inhaalmogelijkheden die het circuit biedt. Zo is de aanremzone van de eerste bocht bijvoorbeeld dusdanig breed aangelegd dat er meerdere lijnen mogelijk zijn en waardoor men er in theorie ook vier breed doorheen kan. Het is bovendien een blinde bocht en dus is het volgens Sergio Pérez een kwestie van ‘insturen en er het beste van hopen’.

Het rechte stuk van startfinish leent zich dus perfect voor een DRS-zone, evenals als het lange rechte stuk achterop het circuit. Deze enorme lap asfalt mondt eveneens uit in een langzame bocht, gevolgd door een bochtig en technisch stuk waar Max Verstappen vorig jaar zo prachtig met Sebastian Vettel knokte. Tel daar de eerste sector met een welhaast oneindige aaneenschakeling van linker- en rechterbochten bij op, en je hebt een uitdagende baan. Het Circuit of the Americas is in totaal 5.513 meter lang en dat betekent dat de race verreden wordt over een totaal van 56 ronden.

Vorig jaar
In een wedstrijd waarin Max Verstappen in de Toro Rosso de show steelt, stelt Lewis Hamilton de wereldtitel veilig. De Brit neemt na een fout van Rosberg de leiding over en rijdt naar de overwinning. Max Verstappen wordt knap vierde. Het raceverslag van vorig jaar lees je hier.

Sebastian Vettel (GER) BMW Sauber F1.07. Formula One World Championship, Rd 7, United States Grand Prix, Practice Day, Indianapolis, USA, Friday 15 June 2007. DIGITAL IMAGE

Indianapolis 2007: Een piepjonge Sebastian Vettel maakt als vervanger van Robert Kubica zijn Grand Prix-debuut.

Eerdere winnaars
COTA
2015: Lewis Hamilton
2014: Lewis Hamilton
2013: Sebastian Vettel
2012: Lewis Hamilton
Indianapolis
2007: Lewis Hamilton
2006: Michael Schumacher
2005: Michael Schumacher
2004: Michael Schumacher
2003: Michael Schumacher
2002: Rubens Barrichello

In de spotlights
Bij het Haas F1-team is het dubbel feest. Niet alleen doet er een Amerikaans team mee aan een race op Amerikaanse bodem, ook Romain Grosjean mag een taart tegemoet zien. Hij rijdt zijn honderdste Grand Prix uit zijn carrière die ooit begon in het weekend van de Europese Grand Prix in 2009. De Fransman gaf in de weken voorafgaand aan de race aan dat Haas F1 weer op de weg terug is, dus het is voor de formatie te hopen dat ze voor hun thuispubliek kunnen stunten.

Bij Kevin Magnussen en Jolyon Palmer zal de feestvreugde allicht minder zijn. Nu Nico Hülkenberg een Renault-contract op zak heeft voor 2017 valt er nog maar één stoeltje te vergeven. Magnussen en Palmer zijn beiden kandidaten en dat gegeven brengt de nodige druk met zich mee, aldus Palmer: “Je wil geen fouten maken, maar je wil ook niet té voorzichtig zijn, omdat je wil laten zien dat je ook snel genoeg bent.” Het is interessant om te zien wie er het beste om kan gaan met die druk, en zelfs dan is er niks zeker, omdat ook Esteban Ocon naar verluidt aast op het fabriekszitje.

Terwijl Palmer inzit over zijn toekomst, kijk Max Verstappen vooral uit naar het eten van een goede malse steak of een typisch Amerikaanse burger: “Ik houd van dit land”, zo staat te lezen in zijn voorbeschouwende woordje. Verstappen gaat in Austin op jacht naar zijn derde podiumplaats op rij en de vierde plaats in het rijderskampioenschap. Daarvoor hoeft hij nog maar vijf punten in te lopen op Kimi Räikkönen.

Driver Steward
Mark Blundell

Pirelli
Bandenfabrikant neemt de medium, zachte en superzachte banden mee de Atlantische Oceaan over voor de Grand Prix van de Verenigde Staten.

naamloos