David Richards speelt al jaren met de gedachte om met zijn bedrijf Prodrive de Formule 1 in te stappen. Voorlopig, zo zegt hij, zijn die plannen echter van tafel.

Richards, oud-teambaas van Benetton en Honda, laat aan Motorsport-Total weten dat het voor Prodrive niet meer interessant is om toe te treden tot de Formule 1. Het bedrijf heeft zich daarom ook niet ingeschreven als kandidaat-renstal voor volgend jaar. "De situatie is tegenwoordig aanzienlijk anders dan voorheen", zegt hij.

"De voorwaarden om de Formule 1 te mogen betreden zijn drastisch gewijzigd, in ieder geval op financieel vlak", vervolgt de Brit. "Daardoor is toetreden voor ons, op dit moment, simpelweg niet mogelijk."

"Dat de Formule 1 een tijdje geleden wel een optie was, komt omdat er gesproken werd over een budgetplafond. Daar is nu echter geen sprake meer van, ook al zijn er al wel een aantal financiële regels opgesteld voor in de toekomst."

Prodrive heeft in het recente verleden verscheidene pogingen ondernomen om de Formule 1 in te stappen. In 2008 stond het bedrijf zelfs al op de drempel: Richards zou zijn renstal gaan runnen als een soort klantenteam van McLaren. De plannen waren in een vergevorderd stadium, maar uiteindelijk ging het feest niet door. Latere pogingen om Honda en Renault over te nemen liepen eveneens op niets uit.

Voorlopig lijkt het er aldus niet op dat Prodrive mee gaat doen in de koningsklasse: "Onze Formule 1-plannen zijn naar de achtergrond geschoven", stelt Richards. "Er zijn namelijk veel andere projecten waar we druk mee zijn." Onder die projecten valt onder meer het runnen van Aston Martin en haar raceteams, waar Richards met Prodrive deels eigenaar van is.

Richards geeft verder aan de ontwikkeling van de nieuwe teams met enige twijfel gevolgd te hebben, maar respect te hebben voor de manier waarop ze erin geslaagd zijn op de grid terecht te komen. "Ik neem mijn petje af voor hun werklust."

Op een dergelijke manier de Formule 1 betreden behoort volgens Richards voor hem echter niet tot de mogelijkheden: "Zo'n scenario is voor Prodrive en Aston Martin niet denkbaar. Wij doen alleen mee als we competitief kunnen zijn."