George Russell reed, voor wat het waard is, de snelste tijd tijdens de derde vrije training voor de GP van Azerbeidzjan. Het was opnieuw een chaotische sessie; een vochtige baan en meerdere rode vlaggen – te danken aan Esteban Ocon en Oliver Bearman – gooiden al snel roet in het eten. Max Verstappen moest het doen met de vijfde tijd.

LEES OOK: VIDEO: Rode vlaggen domineren VT3, fout van Bearman

12.30 uur lokale tijd waagden de eerste coureurs zich op het asfalt. Wat de kijkers thuis niet konden zien, is dat er eerder een klein regenbuitje over het circuit was getrokken. Onder andere Sergio Pérez, Guanyu Zhou en Yuki Tsunoda reden één rondje en kwamen daarna alweer snel naar binnen. “De baan voelt een beetje vochtig”, concludeerde de Mexicaan van Red Bull over de boordradio. Ook Max Verstappen hield het bij één rondje.

LEES OOK: Jacques Villeneuve hekelt ’treurige’ teamorders van McLaren: ‘Willen ze überhaupt winnen?’

Rode vlaggen

Na de eerste vijftien minuten stonden er nog steeds geen tijden op het bord. Lando Norris zette als eerste aan, maar moest zijn snelle ronde afbreken; Esteban Ocon stond met motorproblemen stil op het rechte stuk. “Ik denk niet dat ik naar de pitstraat kan rijden”, klonk het over de boordradio. De rode vlag kwam naar buiten en de sessie werd onderbroken.

LEES OOK: Norris ontevreden in Bakoe: ‘McLaren is niet overal zo snel als iedereen denkt’

Met nog zesendertig minuten op de klok werd de sessie hervat. Max Verstappen opende het bal en noteerde een snelste tijd van 1:45,209. De baan was nog steeds vochtig, al leken de omstandigheden te verbeteren. Terwijl Alexander Albon de tijdschema’s aanvoerde, beëindigde Oliver Bearman zijn sessie in de muur. De vervanger van Kevin Magnussen miste zijn bocht en stuurde te laat opzij. “Ik ben zo stom”, zei hij tegen zijn ingenieur. Weer een rode vlag!

De kapotte Haas werd gelukkig snel van de baan gehaald. Met nog twintig minuten te gaan, wedijverden Red Bull, Ferrari, Mercedes én McLaren voor de snelste tijd. George Russell ging er met de eer vandoor. Met 1:42,514 wist hij zowel Charles Leclerc als Lando Norris achter zich te houden en kunnen we ons opmaken voor de kwalificatie voor de GP van Azerbeidzjan.

Uitslagen

Lees hier alles over de GP in Azerbeidzjan


NU in de winkel en ook digitaal te bestellen (met gratis bezorging in Nederland!): de nieuwste editie van FORMULE 1 Magazine! Met alles over de Dutch GP in Zandvoort, de spannende strijd tussen Lando Norris en Max Verstappen, interviews met George Russell, Rico Verhoeven en Ruud Gullit, reportages vanuit de paddock en nog veel meer!