Martin Whitmarsh (foto) heeft na de leugens van McLaren in Albert Park zijn eigen positie ter discussie gesteld. De Brit bood zijn ontslag aan, maar de aandeelhouders wezen dat aanbod af. Zijn positie is daarom niet langer omstreden.Het was een leugen met heel grote gevolgen. Niet alleen voor de uitslag van de Grand Prix van Australië, ook voor McLaren zelf. Het team uit Woking loog na afloop over de inhaalactie van Jarno Trulli op Lewis Hamilton tijdens de safetycarperiode. Gevolg was dat niet Trulli, maar Hamilton werd gediskwalificeerd.

Daarmee was de kous echter niet af. Nog lang niet. McLaren moet zich voor de tweede keer binnen zo’n anderhalf jaar verantwoorden tegenover de World Motor Sport Council (MWSC) van de FIA. Was het eerst voor het omvangrijke spionageschandaal, toen McLaren-hoofdontwerper Mike Coughlan ruim 170 vertrouwelijke documenten kreeg van Ferrari-chef Nigel Stepney, nu omdat McLaren loog.

Volgens Bernie Ecclestone is het geen goede zaak dat een team zich voor een in zijn ogen gelijk voorval moet verantwoorden voor de WMSC. De kleine Brit meent dat McLaren een schorsing boven het hoofd hangt. Geen goede zaak voor de formatie uit Woking: de prestaties zijn voorlopig nog niet zo best.

Er waren echter meer gevolgen in de nasleep van de leugen. Nieuwbakken teambaas Martin Whitmarsh bood namelijk zijn ontslag aan bij de aandeelhouders van McLaren. Daimler (Mercedes-Benz), dat 40 procent van de aandelen in handen heeft, Bahraini Mumtalakat Holding Company (30 procent), Mansour Ojjeh (15 procent) en Ron Dennis (de resterende 15 procent) wezen het verzoek van Whitmarsh echter af.

En daar is de Brit blij mee, zo liet hij weten in een persconferentie in Sjanghai. “Het team maakt de afgelopen weken een interessante tijd mee”, aldus Whitmarsh. “Na het weekend in Australië bood ik mijn ontslag aan. Dit verzoek werd echter hartelijk afgewezen.”

“Dit verzoek legde ik neer bij de aandeelhouders, maar die wezen dat af. In de toekomst ligt de beslissing bij de nieuwe voorzitter (Richard Lapthorne, zo werd vandaag bekend, red.). Zoiets is ook niet meer dan normaal. Als men vindt dat ik mijn werk degelijk doe, houd ik hopelijk mijn baan. En als dat niet het geval is? Dan is het maar zo. Zo hoort het te zijn.”

BvdB