Minder testen is goed, te weinig testen niet. Dat zegt Frank Williams, die waarschuwt voor de negatieve gevolgen van een te lage testrestrictie. ,,Vliegtuigen moeten ook eerst veilig zijn verklaard.” Williams' uitspraken hangen samen met het voornemen van Bernie Ecclestone om de Formule 1-kalender uit te breiden tot twintig races. Volgens de teambaas moet de sport rekening houden met de nadelen van een volle kalender en niet kiezen voor het schrappen van testdagen om te voorkomen dat deze overvol raakt.

,,We mogen het aspect van de veiligheid niet uit het oog verliezen”, zegt de Brit in Motorsport Aktuell. ,,Een vliegtuig moet eerst verschillende veiligheidstests doorstaan. Voor ons geldt hetzelfde. Formule 1-teams hebben ook een bepaald aantal testdagen nodig. Gebeurt dat niet, dan is het onvermijdelijk dat er ongelukken gebeuren.”

Een ander punt waar volgens Williams niet te makkelijk aan voorbij mag worden gegaan is het aantal races op de kalender. Ecclestone is zoals gezegd van plan om in de toekomst per seizoen twintig circuits aan te doen, maar ook daar plaatst de teamchef kanttekeningen bij.

,,We hebben al personeel verloren omdat zij er niet toe in staat bleken de enorme druk en stress van een zwaar seizoen aan te kunnen”, voert hij daarvoor als reden aan.

Williams steunt met zijn uitspraken McLaren-teambaas Ron Dennis, die half mei ook al zei te vrezen voor een te hoge werkdruk. ,,Zodra we over de zeventien races heen gaan zullen we al personeel moeten rouleren. We mogen onze mensen niet in de kou laten staan, want in deze business houdt de gedachte aan je familie je soms op de been.”

KVN