Williams en Spyker dienen onmiddellijk na de kwalificatie waarschijnlijk een protest in tegen maar liefst drie teams. Dit is het laatste nieuws van [schuin}FORMULE 1 RaceReport{schuin]-medewerker Adam Cooper over de klantenchassis'.Dat beide teams hun twijfels hebben over de auto's waar Super Aguri en Toro Rosso mee rijden was al bekend, maar nu worden de pijlen ook gericht op Red Bull.

Helemaal vreemd is dat niet, aangezien Red Bull en Toro Rosso feitelijk in hetzelfde schuitje zitten. Beide teams claimen dat hun bolide is ontworpen door een onafhankelijke partij, Red Bull Technology.

Williams en Spyker hebben tot dit weekend moeten wachten met het indienen van een protest omdat de klantenchassis' wel eerst tijdens een Grand Prix-weekend ingezet moeten worden. Daar kwam ook nog eens bij dat Super Aguri de SA07 pas deze week presenteerde.

Teambaas Frank Williams is zelf niet aanwezig in Australië, maar hij heeft wel een aantal juristen naar Melbourne af laten reizen. Dat het protest na de kwalificatie pas wordt ingediend verhoogt het soap-gehalte.

Heikel punt in de hele discussie is de vraag of Toro Rosso, Red Bull en Super Aguri daadwerkelijk constructeurs zijn. En dat is een voorwaarde die de FIA aan de inschrijving stelt. ,,Wij, de deelnemer, bevestigen bij deze dat wij een 'constructeur' zijn volgens bijlage 3 van de uit 1998 stammende Concorde Overeenkomst”, valt er op het inschrijvingsformulier te lezen.

Bijlage 3 schrijft voor dat een constructeur het intellectuele eigendomsrecht van het chassis bezit. Dit betekent dat alle teams hun eigen wagen moeten ontwerpen, afgezien van standaardonderdelen ten behoeve van de veiligheid.

Bronnen binnen de FIA hebben laten weten dat uitsluiting van de bolides waartegen wordt geprotesteerd is uitgesloten. Dit kan ervoor zorgen dat de discussie nog wel even voortduurt.

Eerder deze winter is voorgesteld om Toro Rosso en Super Aguri geen wk-punten voor het constructeurskampioenschap toe te kennen. Dit zou grote gevolgen hebben voor de bonussen die op basis van de wk-stand door Bernie Ecclestone aan de renstallen worden uitgekeerd.

Criticasters van Williams en Spyker stellen dat het allemaal om geld te doen is.

AC