Williams maakt geen deel meer uit van de FOTA. De situatie ligt nogal complex, maar gelukkig is er dan altijd teambaas Frank Williams die tekst en uitleg geeft. “Het is alsof ik van school ben gestuurd.”Terwijl de FOTA wilde dat haar leden zich bij de FIA nog niet definitief inschreven voor seizoen 2010, moest Williams zich wel onvoorwaardelijk inschrijven. Dit als gevolg van afspraken uit het verleden.

Daarop werd Williams als een lastige leerling uit het FOTA-klasje gestuurd, zoals de teambaas het zelf uitlegt in Istanbul tegenover een groep geselecteerde journalisten, waaronder ITV-F1.com. Kort daarna trof Force India hetzelfde lot.

Williams: “We hebben ons ingeschreven bij de FIA, de FOTA wilde dat niet. Wat kan ik er meer over zeggen? Onze beweegredenen zijn duidelijk, die stammen uit het verleden. Daarop moesten we vertrekken, dus dat hebben we gedaan.”

“We’re out. ‘We zetten je eruit’, is mij letterlijk gezegd. Als je van school wordt gestuurd,” vervolgt Williams zijn antwoord op de vraag of dit een tijdelijke situatie is, “ben je in principe niet van plan terug te gaan. Althans, niet naar dezelfde school. Hooguit als we opnieuw worden uitgenodigd of als onze ‘ouders’ er op zouden staan.”

Het probleem schuilt in het feit dat FIA-voorzitter Max Mosley een budgetplafond wil invoeren. De FOTA wil dit niet, Williams zegt echter dat dit voor zijn zelfstandig opererende team een geschenk uit de hemel zou zijn. “Williams heeft behoefte aan budgetbeperking. Hou zou de concurrentie dichterbij kunnen brengen. Een beetje zoals halverwege de jaren negentig, onze succesperiode.”

Volgens Williams is er geen sprake van een oorlog tussen de FOTA en de FIA. “Oorlog is te veel gezegd, twee partijen nemen twee verschillende standpunten in. De FIA, en ik denk Bernie (Ecclestone, red.), staan in de ene hoek, de FOTA in de andere. Indien zij het niet eens worden met Mosley, richten ze misschien een piratenserie op. Onze voorkeur gaat uit naar het FIA-WK. Als er twee series naast elkaar bestaan, kiezen we voor de FIA, zeker weten.”

KVN