Inleveren van het startbewijs heeft gevolgen voor US F1. De World Motor Sport Council (WMSC) stelt dat US F1 niet mag racen onder FIA-vlag en legde ook een boete op.

De hoogte van de boete is 309.000 euro – wat gelijk staat aan het inschrijfgeld om een seizoen Formule 1 te mogen rijden – plus de proceskosten. Bovendien wordt US F1 uitgesloten van deelname aan alle klassen die onder auspiciën van de FIA staan.

Het Amerikaanse team was één van de vier nieuwe renstallen waarmee de grid in 2010 zou worden uitgebreid. Waar Lotus, Virgin Racing en HRT (Campos Meta) inderdaad van de partij zijn, flopte het project van US F1.

Er werd de FIA nog gevraagd om op een later moment in te mogen stappen, maar de autosportbond ging hier niet mee akkoord. Korte tijd later werd al duidelijk dat de FIA nog niet klaar was met de zaak en inmiddels is de straf bekend.

Tijdens een bijeenkomst van de WMSC woensdag in Parijs voerden afgevaardigden van US F1 aan dat er sprake was van overmacht, onder meer door de onzekerheid rond het Concorde Verdrag (wel of geen klantenauto's) en negatieve uitspraken van Bernie Ecclestone.

De WMSC toont zich een dag later in een verklaring ongevoelig voor deze argumentatie. “Wij zijn niet van mening dat overmacht als reden voor de afwezigheid van US F1 kan worden aangevoerd. Geldgebrek speelde een veel grotere rol.”

“Hoewel US F1 met de beste intenties aan zijn project begon, is het hele proces van een Formule 1-auto bouwen en een team financieren onderschat. Enkele waarschuwingen van de FIA werden genegeerd en pas drie weken voor aanvang van het seizoen werden er problemen gemeld.”

De WMSC wijst er bovendien op dat het graag andere kandidaten de kans had gegeven als US F1 tijdig had ingezien dat de renstal het niet zou gaan halen. Tijdgebrek was er immers de reden van dat Stefan GP niet als vervanger mocht starten.

De laatste bezittingen van de Amerikaanse equipe zijn recent geveild.